18+ vragen

Wat is lhbti

LHBTI is de Nederlandse afkorting voor Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender en Intersex. Deze afkorting wordt gebruikt om te verwijzen naar personen die zich identificeren als lesbisch, homo, biseksueel, transgender of intersekse. Het is een verzamelterm voor mensen die zich niet identificeren als heteroseksueel of cisgender. Vaak wordt ook de term LGBTQ+ gebruikt, waarbij de Q voor Queer/Questioning staat en de + aangeeft dat er nog andere identiteiten en oriëntaties zijn die niet in de afkorting staan.

Wat is het verschil LHBTI of LHBTIQ+

Het verschil tussen LHBTI en LHBTIQ+ zit hem in de afkorting zelf. Beide afkortingen worden gebruikt om te verwijzen naar mensen die zich identificeren als lesbisch, homo, biseksueel, transgender, intersekse en/of queer/questioning. LHBTI is de afkorting die in Nederland vaak wordt gebruikt, terwijl in andere landen zoals bijvoorbeeld de Verenigde Staten vaak de afkorting LGBTQ+ wordt gebruikt. De Q in LGBTQ+ staat voor queer/questioning en de + geeft aan dat er nog andere identiteiten en oriëntaties zijn die niet in de afkorting staan.

Er is geen vastomlijnde ‘juiste’ afkorting; het belangrijkste is dat mensen zichzelf kunnen identificeren en respecteren zoals zij dat willen. Het gaat erom dat we begrijpen dat er mensen zijn met diverse seksuele oriëntaties en genderidentiteiten, en dat we hen accepteren en ondersteunen in hun zelfexpressie en -identiteit.